sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Meksikolaistyylinen sunnuntaisalaatti

Foodin & Alku.fi reseptikilpailu. Salaattikandidaatti. 


On aina mielenkiintoista rikkoa raja-aitoja ja kokeilla jotain uutta. Blogin lukijat tietävät, että vaikka meillä koitetaan syödä tasapainoisesti, ollaan todella kaukana varsinaisista terveystuotteista tai tarkemmasta ruokavalioseurannasta. Siksi olikin ihan mukava ottaa haaste vastaan ja tutustua samalla itselle vieraampiin tuotteisiin.

Kokeilureseptiini valikoituivat keittiömme vanhat tutut eli cashew-pähkinät ja mantelit. Niitä meillä kuluu salaateissa, kastikkeissa ja muuten vaan naposteltuina pussikaupalla. Sitten mentiin vähän oudompiin juttuihin raakasuklaan ja MCT-öljyn myötä. Tuo jälkimmäinen minun oli itse asiassa pakko googlata.

"Palmunydinöljyä ja kookosöljyä, nopeasti imeytyvä energianlähde, joka ei kestä kuumentamista." Selvä juttu, ihan niin kuin viittaisi salaattiin...


Ja salaatti siitä tuli. Kilpailuohjeiden mukaan reseptissä ei saisi olla maitoa eikä gluteenia. Siispä salaattipohjaksi valikoitui viime aikojen suosikkini kvinoa. Suklaa herätti mielessä heti kuvan meksikolaistyyppisestä kastikkeesta, molesta, jota olen jo kauan halunnut kokeilla. Molesta ajatus kulkeutui kanaan. Siinä se. Joukkoon vielä kaikkea hyvää, tuoretta ja raikasta.

Kyllä tällä nälkä lähtee, vai mitä sanotte?



Molemmissa versioissa on itse asiassa ihan samoja aineksia. Alempi on trendien mukainen sormiruokatarjotin ja ylemmässä tarjoilulautaspläjäys, jollaisena tämä todennäköisesti useimmiten meillä pöytään päätyy.

Kuten aina, meillä oli esiraati jo pöydässä paikalla ja mielipiteitä suurin piirtein yhtä monta kuin syöjääkin. Mole-kastike jakoi mielipiteitä erityisesti. Minä pidin siitä sellaisena vähän kitkeränä (se raakasuklaa), toiset kaipasivat lisäpyöristystä hunajan tai taatelien muodossa. Isäntä piti tomaatteja piristävänä lisänä, minä olisin ehkä kelpuuttanut salaatin mieluummin ilman niitä.

Vaan sehän salaateissa niin kivaa onkin, niihin voi laittaa ihan mitä mieli tekee.

Toivottakaa minulle onnea kilpailuun. Alla resepti niin kuin sen tänään tein. 



Meksikolaistyylinen sunnuntaisalaatti

1) Tee ensin uunikuivatut kirsikkatomaatit
 (voit tehdä tämän jo edellisenä iltana)

Ota paketillinen kirsikkatomaatteja puolikkaina. Levitä uunivuokaan ja kaada päälle:
balsamicoa
suolaa, pippuria
oreganoa/timjamia
oliiviöljyä

Anna kypsyä uunissa 150 astetta puoli tuntia ja sitten uuni pois päältä 1h. Jätä jäähtymään.

2) Laita broileri marinoitumaan
Sekoita marinadin ainekset ja lisää rintafileet kokonaisina joukkoon.

4 broilerin rintafilettä
1tl savupaprikajauhetta  (dolce)
2tl paprikajauhetta
muutama rkl oliiviöljyä
1tl suolaa
1tl pippuria
2rkl hunajaa
1/4 tl kanelia
muutama timjamin oksa

Laita ne uuniin 200 asteeseen samalla hetkellä, kun laitat kvinoan kypsymään.


3)Tee kastike:
(tämänkin voi tehdä vaikka jo edellisenä iltana)

1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
oreganoa / timjamia
chiliä raastettuna (ensin puolikas ja maun mukaan lisää. Riippuu aika paljon myös chilin vahvuudesta)
0,5tl savupaprikajauhetta (dolce)
korianterinipun varret silputtuina
1 prk tomaatteja
50g cashew-pähkinöitä (liota pari tuntia)
50g manteleita (liota pari tuntia)
50g taateleita
suolaa & pippuria
40g raakasuklaata
2-3 rkl hunajaa (maun mukaan)

Silppua salottisipuli ja kuullota sitä hetki oliiviöljyssä kattilan pohjalla. Kaada joukkoon yrtit ja raasta chili ja valkosipulinkynsi. Lisää savupaprika ja sekoittele hetki. Kaada joukkoon tomaattipurkki ja vielä puolikas purkillinen vettä sekä suolaa ja pippuria maun mukaan.
Lisää joukkoon pähkinät, mantelit ja taatelit ja jätä hiljalleen poreilemaan puoleksi tunniksi. 

Surraa sauvasekoittimella sileäksi. 

Sulata joukkoon raakasuklaata ja makeuta tarvittaessa hunajalla. Laita hunajaa ensin vähän ja lisää sitten tarvittaessa makusi mukaan. 

4) Valmistele salaatin muut ainekset  

Keitä puoli pakettia kvinoaa paketin ohjeen mukaan
ja sekoita kastike joukkoon kvinoan vielä ollessa höyryävän kuumaa

Kastike:
1dl MCT-öljyä
1dl sitruunamehua
suolaa ja pippuria

(Muista kypsentää ne broilerin rintafileet myös)

Pese, leikkaa, silppua ja valmistele loput salaatin ainekset:
1/2 kurkku
2 pientä avokadoa
2 vartta kevätsipulia
1/2 pussia babypinaatin lehtiä
1 lime (lohkoista saa paremmin puristettua mehua, mutta siivut näyttävä kauniimmilta)

Paahda nopeasti pannulla muutama kourallinen kuorittuja manteleita.

5) Kokoa salaatti

Sekoita kvinoaan puolet avokadosta, kurkusta, manteleista, kevätsipulista sekä pinaatinlehdet. Kumoa kulhon pohjalle.

Siivuta broilerin rintafileet ja asettele salaatin päälle. Lisää loput ainekset, paitsi kastike.
Tarjoile kastike joko erillisestä kulhosta tai valuta sitä kevyesti salaatin päälle.

Niin... 

Ja sitten kun haluttaa ruveta trendikkääksi tarjoillaan sekoitus salaatinlehdistä pieninä sormisyötävinä. Toimii varsin mainiosti ja salaatinlehdet tuovat lisäraikkautta.
Kastiketta vain lehden päälle ja sitten loppuja herkkuja päälle maun mukaan.


2 kommenttia:

  1. Ihanan raikkaan näköinen salaatti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Minä olen tykästynyt tuohon kvinoaan. Nimenomaan noin sitruksilla maustettuna :-)

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!