maanantai 5. lokakuuta 2015

Arkiangstiin - Helppoa syysruokaa


Syksyn päässtyä vauhtiin huomasin arki-iltojen ruokailujen menevän yhä huonompaan ja huonompaan suuntaan. Emme ehtineetkään enää yhdessä ruokapöytään. Kukin närppi vähän mitä sattui jääkaapista löytämään. Eihän se sellainen käy.

Pika-analyysi osoitti, että varsinkin alkuviikko on harrastusten suhteen hankala. Ruoanlaittoon ei yksinkertaisesti oikein jää aikaa. Pikaruokaviritysten sijasta totesin syksyn muutenkin suosivan vuokia ja patoja. Sunnuntaiksi siis ajoittuisi tuplakokkaus? No, ei ihan. On olemassa helppoja reseptejä ja kaikenlaisia oikoteitä.

Tässä esimerkki yhdestä helpotetusta versiosta, joka kuitenkin maistui kaikille. Perunoiden kuoriminen ja pilkkominen vie aikaa, pakastetussa versiossa oli sipulitkin mukana. Vähän joutuu näkemään vaivaa, eikä lopputulos ole maailman kevyin ruoka, mutta maanantai-illan kylmässä kelissä peruna-possuvuoka lämmittää ja lohduttaa. Kun vuoka oli valmistettu jo sunnuntaina, ehdin jopa leipomaan omenapiirakan ja ruoka lämpen jälkilämmössä.

Enää vain lyhtyyn kynttilä palamaan ja voi istahtaa porukalla hetkeksi sohvalle sulattelemaan. Tiistai on yhtä edestakaisin ajelua harrastusten lomasta, mutta senkin jaksaa, kun maanantai-iltana on vielä jatkettu viikonlopun rentoa meininkiä.


Peruna-sipuli-possuvuoka 

2pss peruna-sipuliseosta kaupan pakastealtaasta
500g possusuikaleita
nippu persiljaa lehdet silputtuina
juustoraastetta maun mukaan
suolaa, pippuria, paprikajauhetta, savupaprikajauhetta, vanhanajan sinappia (siemenet kokonaisina)
4dl ruokakermaa (2prk)

Ruskista possusuikaleita öljyssä pannulla ja mausta ne lopuksi suolalla, pippurilla ja isolla ruokalusikallisella sinappia.

Laita uunivuoan pohjalle toinen pussillinen perunas-sipulia ja mausta suolalla, pippurilla, paprikalla ja savupaprikalla (chilikin käy, mutta tällä kertaa tein lapsiystävällistä). Kaada päälle possusuikaleet, ripottele puolet juustoraasteesta ja melkein kaikki persilja. Levitä päälle toinen pussi peruna-sipulia ja mausta nekin samoin kuin pohjalla. Ripottele päälle loput persiljasta ja juustosta. Valuta kerma vuokaan.

Laita uuniin 175 asteeseen noin 50min ja tarkista pinnan ruskeusaste. Peitä tarvittaessa foliolla ja anna olla uunissa vielä kymmenen minuuttia. Tarjoile heti tai jäähdytä jääkaappia varten ja pistä seuraavana päivänä uuniin foliolla peitettynä kuumenemaan uudelleen. Tarjoile salaatin (ja ketsupin) kera.

2 kommenttia:

Ilahdun aina kommenteista!