perjantai 15. toukokuuta 2015

Äidin vaniljajäätelö raparperipiirakalla

Oi ihanuutta nämä kevään ensimmäiset raparperit! Pakko saada piirakkaa ja sen kanssa tietysti jotain herkullisen makeaa. 

Vaniljaa, vaniljaa ja ihanan täyteläistä kermaa, niistä on raparperipiirakan paras kaveri tehty. Vaan mikä avuksi, kun jäätelökoneet on viety kirpparille ja jätskistä tuppaa tulemaan jääkalikka? No, glukoosisiirappi auttaa, ainakin vähän. 


Äidin vaniljajäätelö

1prk kuohukermaa (3,3dl)
3 keltuaista
1tl vaniljauutetta
0,5dl sokeria
1dl glukoosisiirappia

Kiehauta kerma. Sekoita keltuaiset, sokeri, vanilja ja glukoosisiirappi. Kaada kuuma kerma keltuaisseoksen joukkoon ja sekoita hyvin. Kaada takaisin kattilaan ja keitä, kunnes seos hieman sakeutuu. Kaada pakasterasiaan, anna jäähtyä ja pistä pakkaseen.

Suoraan pakkasesta otettuna oli tämäkin jäätelö kivikovaa. Parhaiten sen varmaan saisi pehmenemään antamalla olla puolentunnin verran jääkaapissa, mutta meillä ei tietenkään kärsivällisyys riittänyt. Kymmenen minuutin jälkeen otettiin ulos ja annettiin hetken verran pehmetä huoneenlämössä. Irti lähti, eikä mikään voita kylmää vaniljakastiketta...

... ainakaan raparperipiirakan päällä. Piirakkapohjassa olen muuten tykästynyt sellaiseen mukavasti manteliseen. Nam!


Mantelinen piirakkapohja ja sen raparperitäyte
(tästä riittää sekä pohjaan että päälliseen)

240g vehnäjauhoja
140g mantelijauhetta
200g huoneenlämpöistä voita
100g sokeria
2 kananmunankeltuaista

Murusta muut ainekset yhteen ja lisää lopuksi keltuaiset. Sekoita nopeasti taikinaksi ja laita jääkaappiin kylmään tunniksi odottamaan.

Keitä täytteeksi 5 raparperinvartta, 200g sokeria, 1tl vaniljauutetta, 1 appelsiinin mehu (ja kuori), kunnes ne ovat pehmeää mössöä. Anna jäähtyä.

Levitä voideltuun piirakkavuokaan ja paista uunissa 200 asteessa. Lisää täyte (ja päällinen+sokeria päälle ripoteltuna) ja paista vielä 15-20min, kunnes päällinen on kypsä ja täyte kuumaa.

Minä halusin tällä kertaa ilman kantta. Täyte on sen verran makeaa, että lopputulos olisi muuten minun makuuni liian taikinainen.


2 kommenttia:

  1. Oi nam:) pitääkin mennä torille ostamaan raparperia.Täällä sitä saa yhdestä torikojusta lähes ympäri vuoden,mutta talvella raparperi on täällä parhaimmillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperi on kyllä ihan ylihyvää. Tässä piirakassa raparperi muuttui lempeän makeaksi, mutta itse taidan kuitenkin pitää eniten sellaisesta vähän kirpakammasta. Seuraavaksi sellaista. Onneksi meillä on oma raparperi pihalla ja vanhemmiltani saa lisää varsikaupalla, jos loppuu kesken :-)

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!