perjantai 5. joulukuuta 2014

Helppoja herkkuja itsenäisyyspäiväksi

Tänä vuonna meillä ei kokata itsenäisyyspäivänä. Menemme valmiiseen pöytään! Ihanaa!

Silti selailin aiempia vuosia ja poimin sieltä muutaman ajatuksen, joiden myötä itsenäisyyspäivä maistuu hyvälle ja juhlamieli nousee. Näitä reseptejä on meillä tehty kaikkia useammin kuin kerran. Ehkä niiden joukosta löytyy idea myös omaan juhlapöytääsi.





Voitaikinavohvelit

Ensimmäiseksi on ihan pakko laittaa voitaikinavohvelit. Tämä jostain blogista bongaamani oivallus on mahtava. Vohvelit ovat ihanan rapeita ja niiden tekemisestä selviytyy lapsikin!

Voitaikinasta siis vain leikellään haluttuja muotoja ja ne kypsennetään vohveliraudalla. Päälle voi laittaa haluamiaan herkkuja. Meillä ne ovat olleet mätiä lisukkeineen ja sitten helppoa lohitahnaa.

Tahnan voi tehdä vaikka sekoittamalla seuraavia aineksia :

puoli purkkia Philadelphiaadesin verran kreikkalaista jugurttia
puolen sitruunan kuori ja mehu,
suolaa, mustapippuria,
Espelette-chiliä,
persiljaa ja kapriksia. 



Possuluumurullat 

Oi, näitä on saatava joulukuussa ainakin kerran. Ovat helppoja tehdä, vaikka työvaiheita onkin useampia. Lopputulos vie suolaisenmakeana kielen mennessään. Seuraksi keitettyjä perunoita, ohrattoa tai spelttittoa. Viereen rapsakkaa vihreää salaattia. 

Palanen possun ulkofilettä - sen verran, että saat leikattua haluamasi määrän noin sentin paksuisia siivuja.
Pari kourallista kuivattuja luumuja
appelsiinimehua, tilkka marsalaa
suolaa, pippuria, chilijauhetta, (timjamia halutessasi)

Laita luumut pieneen kulhoon. Kaada päälle tilkka Marsalaa ja sen verran appelsiinimehua, että luumut peittyvät. Lisää ripaus suolaa, pippuria ja chilijauhetta (Piment d'Espelette meillä tälläkin kertaa - olen tullut siitä ihan riippuvaiseksi) sekä timjamia niin halutessasi. Jätä likoamaan yön yli.

Nuiji possusiivut ohuiksi. Ripottele niille suolaa ja pippuria. Purista luumuista ylimääräinen neste pois ja hienonna ne veitsellä. Levitä kökkäre jokaiselle possusiivulle ja kääri rullalle. Kiinnitä tarvittaessa coctailtikuilla.

Ruskista rullat pannulla hyvin joka puolelta ja laita 150 asteiseen uuniin 10-15 minuutiksi, jotta liha on kypsää ja luumu kuumaa.

Jos haluat kastiketta, niin kuumenna luumujen liotusliemi ja lisää siihen uunivuokaan mahdollisesti valunut neste. Voit sekoittaa joukkoon vielä ruokalusikallisen crème fraîchea, jos haluat lisää täyteläisyyttä. 




Meillä aika harvoin tehdään sellaista oikeaa jälkiruokaa. Useimmiten tarjolla on jonkinlaista kakkua tai muuta leivonnaista. Tämä jälkiruoka tosin ilmaantuu pöytään säännöllisin väliajoin. Mausteisena se sopii joulunaikaan ja on sen verran kevyttä, että leivonnaisiakin jaksaa sitten vielä kahvin kera. 
Resepti on myös helppo tehdä etukäteen. Viimeiseksi vain kootaan annos lautasille.

Edellisenä päivänä tai puolta päivää ennen : 

Tähtianispäärynät

Sekoita 5 rkl sokeria ja 1,5l kuumaa vettä syvässä pannussa. Lisää vielä 1 rkl sitruunamehua, 1 kanelitanko ja 2 tähtianista. Anna kiehahtaa. Kuori kymmenkunta päärynää. Pienet voi keittää kokonaisina, isommat halkaista ja poistaa siemenkodan ja kannat. Laita päärynät nesteeseen ja anna porista n.15min. Jätä liemeen jäähtymään.

Hasselpähkinä - nougatine

Paahda muutama kourallinen hasselpähkinöitä. Jäähdytä ja rouhi.
Kuumenna pannulla n.300g sokeria, 6 rkl vettä ja 1rkl sitruunamehua. Sekoita nopeasti ja jätä lämmölle. Älä koske ollenkaan ennen kuin kuplat muuttuvat melkein kokonaan kullanruskeiksi. Sekoita joukkoon nopeasti ripaus suolaa ja hasselpähkinärouhe ja levitä ohueksi levyksi leivinpaperille jäähtymään.

Pari tuntia ennen : 
Mascarponevaahto 

Vatkaa 2 prk Flora Vispiä vaahdoksi sokerin kanssa. Kaada joukkoon purkillinen mascarponea ja vatkaa hyvin sekaisin. Rouhi vaniljamyllyllä vaniljaa reippaasti sekaan (tai lorauta vaniljauutetta). Sekoita hyvin. Laita kylmään odottamaan.

Kun syödään : 

Taita nougatinesta levyjä tai rouhi yleiskoneessa. Kokoa annokset lautaselle. Ripottele päälle viimeiseksi vielä vaniljaa (tai vaihtoehtoisesti tummaa suklaata).  Koristele annokset sitruunamelissan lehdillä tai mintunlehdillä.





Makeista herkuista vaihtoehtoja meillä riittää loputtomiin. Tässä yksi jouluinen herkku, jota tekee mieli yhä uudelleen ja uudelleen. Inkivääri on koukuttavaa.


Inkivääri-taatelikakkuset 

200g (1pss) kuivattuja taateleita
1tl ruokasoodaa
3dl kiehuvaa vettä

Sekoita taatelit, kiehuva vesi ja sooda kulhossa. Jätä likoamaan ja jäähtymään.
Nosta voi pehmenemään huoneenlämpöön.

75g voita
vajaat 3dl ruskeaa sokeria (muscovado, fariini, ruoko...)
3 kananmunaa
2tl jauhettua inkivääriä 

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Hiero pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.  LIsää inkivääri. Lisää huoneenlämpöiset kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten jokaisen jälkeen.

3,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta

Lisää jauhot ja sekoita voimakkaasti. Lisää taatelit ja liotusneste. Sekoita löysäksi taikinaksi.
Jaa taikina silikonisiin muffinssi- tai kakkuvuokiin.

2-4 palaa hillottua inkivääriä pieninä palasina.

Ripottele inkivääripalasia kakkusten päälle vuokiin ja paina ne taikinaan.
Paista uunissa 25-30min. Tarkista kypsyys tikulla. Kun tikku nousee puhtaana kakkuset ovat kypsiä.


Kinuskikuorrutus
.
Sekoita 2dl kuohukermaa ja 2dl fariinisokeria keskenään. Keitä kunnes seos saostuu. Anna jäähtyä. Levitä kakkusten päälle ja ripottele hienonnetulla hillotulla inkiväärillä. 

Kuorrutus tekee kakut melkein ylimakeiksi. Jos haluat vähemmän imelää, jätä kuorrutus pois ja ripottele kakkusten päälle vain tomusokeria.


2 kommenttia:

  1. Mmm,herkkuja:) Hyvää itsenäisyyspäivää Minna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän lemppareita :-) Hyvää itsenäisyyspäivää!

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!